Palma de Mallorca legt particuliere verhuur aan banden

Palma de Mallorca wordt jaarlijks bezocht door een enorme hoeveelheid aan toeristen. Zij kiezen er lang niet altijd voor om hun hotel of andere overnachting te boeken via Booking.com of één van de verschillende reisorganisaties waaronder het bekende Tui. In het bijzonder mensen die graag in een appartement willen verblijven kozen er jarenlang voor om een beroep te doen op een particuliere verhuurder. Dat behoort nu tot het verleden.Booking.com

De hoofdstad van de Balearen heeft er nu namelijk voor gekozen om de particuliere verhuur van appartementen aan banden te leggen. Vanaf 1 juli van dit jaar is het voor eigenaars van bijvoorbeeld appartementen of andere woonruimtes niet meer teogestaan om zelf hun woonruimte te verhuren. Ze moeten daarvoor dus een beroep doen op een gekwalificeerde derde partij zoals bijvoorbeeld Booking.com.

Het is de eerste toeristische stad die er voor kiest om dergelijke drastische maatregelen te nemen. De wildgroei op vlak van particulier aanbod en de beperkte of vaak zelfs onbestaande garanties die op dit vlak gegeven konden worden zorgden er voor dat een dergelijke maatregel zichzelf heeft opgedrongen. In een reactie liet de burgemeester van Palma de Mallorca het volgende optekenen:

“Het is het toerisme dat zich moet aanpassen aan de stad en niet omgekeerd. Het verbod dat we hebben ingevoerd komt er in het belang van de inwoners van Palma de Mallorca. Palma moet ten allen tijde een leefbare stad blijven. Het is dan ook niet mogelijk dat inwoners zich verplicht zien om te vertrekken omdat ze niet meer de mogelijkheid hebben om nog een betaalbare woning te vinden”.

Palma de Mallorca (21 mei 2018)

Het is een feit dat Palma de Mallorca de laatste jaren aanzienlijk te lijden blijkt te hebben onder het massatoerisme. Inwoners klagen dan ook niet alleen maar over de geluidsoverlast, daarnaast zijn er ook heel wat toeristen die zich alles behalve netjes gedragen. Als klap op de vuurpijl wordt het ook steeds moeilijker voor inwoners van de stad om nog een betaalbare huurwoning te vinden. In de voorbije 5 jaar zijn de prijzen dan ook niet voor niets met zomaar even 40 procent omhoog gegaan. Dit zorgt er voor dat Palma de Mallorca op Barcelona na de duurste regio van Spanje is geworden.

Ben je van plan om een vakantie naar Palma de Mallorca te boeken en zou je graag willen verblijven in een appartement? In dat geval is het natuurlijk altijd mogelijk om deze te boeken via een betrouwbare boekingssite zoals Booking.com!