Toeristentaks Mallorca terug van kracht

Mallorca heeft de fel omstreden toeristentaks dan toch ingevoerd. Vanaf vandaag zullen reizigers die op het eiland verblijven een taks per overnachting moeten betalen die (afhankelijk van de accommodatie die werd geboekt) kan oplopen tot 2 euro per persoon. Boven dit bedrag wordt ook nog eens 10 procent BTW aangerekend. Er was heel wat discussie over het al dan niet invoeren van de toeristentaks, maar door de invoering er van ziet het eiland haar inkomsten uiteraard aanzienlijk toenemen.

Overnachtingstaks niet enkel voor Mallorca

Mallorca Strand 1Wie denkt dat een verblijf boeken op één van de andere eilanden uit de omgeving een oplossing biedt voor wat de overnachtingstaks betreft is er aan voor de moeite. De taks geldt immers niet alleen voor het eiland Mallorca, maar is ook van toepassing voor Menorca, Ibiza en Formentera. De federatie van hoteluitbaters op Mallorca zijn in ieder geval niet te spreken over de invoering van de taks. Zij vrezen immers dat het de concurrentiekracht van de Balearen schade kan toebrengen.

Tussen 0,50 en 2,00 euro

De overnachtingstaks die in rekening wordt gebracht is afhankelijk van de overnachtingsplaats. De taks is gelegen tussen de 0,50 en 2,00 euro. In het laagseizoen vindt er een verlaging van de taks plaats. Dan wordt ze immers gehalveerd. De overnachtingstaks geldt op moment van schrijven nog niet voor kinderen en jongeren die jonger zijn dan 17 jaar. De overnachtingstaks geldt eveneens voor reizigers die een cruise met tussenstop op Mallorca hebben geboekt.

Ook voor vakantiewoningen

In theorie zouden ook vakantiegangers die er voor kiezen om een vakantiewoning te huren het bedrag moeten ophoesten. Verschillende van de private vakantiewoningen op het eiland staan evenwel niet als dusdanig aangegeven waardoor de taks toch lang niet altijd verschuldigd is.