Toeristentaks

Toeristentaks MallorcaWanneer je vandaag de dag op vakantie gaat dien je er altijd rekening mee te houden dat er verschillende kosten moeten worden betaald. De overnachtingstaks is zo’n kost. Hoewel deze taks nog niet overal in rekening wordt gebracht is dat bij alle populairste vakantiebestemmingen in Europa wel degelijk het geval. Het spreekt dan ook voor zich dat er een moment zou komen dat ook de Balearen er voor zouden kiezen om een dergelijke taks in te voeren. Vanaf 1 juli 2016 zal je er dan ook als reiziger rekening mee moeten houden dat je bij een overnachting op bijvoorbeeld Mallorca een een klein extra bedrag zal moeten betalen. De Balearen beloven wel dat ze de inkomsten uit deze taks opnieuw zullen investeren in de toeristische infrastructuur van de eilandengroep.

Hoeveel toeristentaks moet er worden betaald?

De toeristentaks welke je op het eiland Mallorca vanaf 1 juli 2016 dient te betalen is afhankelijk van de overnachtingsplaats die je hebt geboekt. De toeristentaks kan dan ook variëren van 0,50 tot 2,00 euro per overnachting en per persoon. Op dit bedrag wordt ook nog eens 10 procent BTW aangerekend.

Niet voor jongeren jonger dan 17 jaar

De toeristentaks dient niet door iedereen te worden betaald. Kinderen en jongeren die de leeftijd van 17 jaar nog niet hebben bereikt zijn immers vooralsnog vrijgesteld voor het betalen van deze taks. Bovendien is de taks niet het hele jaar door even hoog. Heb je er namelijk voor gekozen om een vakantie naar Mallorca te boeken in het laagseizoen? In dat geval kan je rekenen op een korting voor wat de overnachtingstaks betreft van 50 procent.

Wat met passagiers van cruiseschepen?

Mallorca is een bijzonder populaire bestemming die ieder jaar opnieuw wordt aangedaan door heel wat cruiseschepen. Wanneer jij er ook voor hebt gekozen om een cruise te boeken die halt houdt op Mallorca dien je er rekening mee te houden dat ook in dit geval  de overnachtingstaks in rekening zal worden gebracht.

Niet alleen op Mallorca

Heb je niet alleen een vakantie geboekt op Mallorca, maar wil je ook de andere, omliggende eilanden ontdekken? Ook in dat geval zal je rekening moeten houden met de toeristentaks. Deze werd immers goedgekeurd door het centraal bestuur van de eilandengroep de Balearen. Dit zorgt er voor dat ze niet enkel en alleen wordt aangerekend op Mallorca, maar bijvoorbeeld ook op Menorca en Ibiza.