Mallorca voert opnieuw toeristenbelasting in

Mallorca is met recht en rede één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Het eiland (en met uitbreiding de volledige eilandengroep) is ondanks de bruisende toeristische sector op zoek naar extra inkomsten. Ze willen deze inkomsten vanaf deze zomer halen uit de invoering van een toeristenbelasting. Het is overigens niet de eerste keer dat het eiland probeert om op deze wijze wat extra geld in het laatje te brengen. Van mei 2002 tot oktober 2003 moest er dan ook reeds een bepaalde taks worden betaald, maar deze had volgens uitbaters van hotels een negatieve impact op het aantal boekingen. Omwille van deze reden werd er dan ook al snel voor gekozen om de toeristenbelasting af te schaffen. Op vandaag geldt echter dat nagenoeg alle populaire bestemmingen in Europa een dergelijke taks hanteren waardoor ook Mallorca haar kans schoon ziet.

Terug investeren in het eiland

MallorcaHet geld dat wordt binnen gehaald met de toeristenbelasting zal worden gebruikt om opnieuw te investeren in het eiland. Zo wil Mallorca de toeristische infrastructuur de komende jaren nog verder verbeteren en moet er ook een (nog) betere bescherming van het lokale milieu worden gerealiseerd. De regering van het eiland verwacht dat het met de invoering van de nieuwe belasting tussen de 50 en 80 miljoen euro op jaarbasis (extra) kan verdienen.

Hoeveel toeristenbelasting moet er worden betaald?

Bovenstaande is uiteraard allemaal goed en wel en eigenlijk kunnen we het, het bestuur van Mallorca niet kwalijk nemen dat ze een overnachtingstaks willen invoeren, maar hoeveel zal deze taks nu precies bedragen? Dat is afhankelijk van de accommodatie die wordt geboekt. Hoe luxueuzer met andere woorden de accommodatie is, des te meer geld er zal moeten worden betaald. De voordeligste overnachtingstaks is vastgesteld op een bedrag van 0,25 euro terwijl de duurste goed is voor 2 euro per nacht. De toeristenbelasting zou vanaf deze zomer terug worden ingevoerd.

Wat met particuliere vakantiewoningen?

Er rest eigenlijk nog één vraag. Op Mallorca zijn honderden vakantiehuizen terug te vinden welke particulier worden verhuurd. Het is nagenoeg onmogelijk om te controleren of eigenaars van dergelijke vakantiewoningen wel de nodige aangiftes doen en de verschuldigde taksen zullen afstaan. Toch is het net dit deel van de sector die het de voorbije jaren zo goed doet. Hoe de plaatselijke regering denkt om dit probleem aan te pakken is vooralsnog onbekend.